Šipak jača imunitet, daje snagu

Šipak jača imunitet, daje snagu

Najdragocjenija biljka od davnina radi bogatstvom vitamina minerala, organskih kiselina i drugih bioloski aktivnih supstanci je SIPAK ili divlja ruza.
Posto je bogat vitaminima , mineralima i svim drugim tvarima ppotrebno je da se beru samo cvrsti i zreli plodovi.
Berba se obavlja u septembru i oktpobru po suhom i lijepom vremenu.
U ljekovite svrhe se koristi svjez ili osusen.

 Plod sadrži i ugljene hidrate, proteine i vlakna, a poznato je da poboljšava imunitet, čisti bubrege i stimuliše izmokravanje, pomaže kod bolova u želucu, da se zaustavi unutrašnje krvarenje i redukuje krvarenje kod menstrualnih ciklusa, dobar je kod avitaminoze, poboljšava cirkulaciju i čisti krv. Napitak od ovog ploda posebno se preporučuje dojiljama, jer vitamin C prelazi u mlijeko i bebu čini zdravijom i otpornijom. Šipak blagotvorno djeluje u slučaju gastritisa, proliva, a naročito kao preventiva u liječenju avitaminoza. Ljudima koji su skloni stvaranju pijeska u bubregu preporučuje se da piju čaj od šipka. Ovaj ljekoviti plod otklanja umor i malaksalost. Blagotvorno djeluje na organe za varenje, podstiče izlučivanje mokraće, prevenira nastanak kamena u bubrezima i mokraćnim kanalima. Koristi se kod upalnih procesa bubrega i mokraćne bešike, ali može da pomogne za liječenje hemoroida, dijareje i želudačnih grčeva.

 Čaj od šipka iz kojeg nisu izvađene sjemenke, ili čaj samo od sjemenki (75 g za 1/2 l vode) izvanredno je sredstvo za ublažavanje bola, a pomaže i kod pijeska i kamena u žuči. Dobro oprani, a potom osušeni plodovi i sjemenke usitne se i stave u hladnu vodu da odstoje nekoliko sati, a onda se u istoj vodi kuvaju oko 45 minuta. Potom se tom uvarku doda malo meda, cimeta, mlijeka i nekoliko gorkih badema, kad još jednom uvri - dobija se aromatičan, veoma ukusan čaj, koji se preporučuje starijim ljudima jer obezbjeđuje dodatnu snagu. Od sjemenki opranih od dlačica i potom osušenih priprema se čaj koji je lijek protiv groznice, crevnog katara, bolesti mokraćnih kanala, velikog kašlja.

0 komentari:

Objavi komentar