Zbog klimatskih promjena ljudska vrsta moraće da se adaptira na život u vodi (VIDEO)

Zbog klimatskih promjena ljudska vrsta moraće da se adaptira na život u vodi (VIDEO)
Klimatske promjene značajno bi mogle da utiču na razvoj ljudske vrste, čak toliko da bi se opet mogli da adaptiramo na život u vodi, smatraju stručnjaci.
Tri su scenarija, a obuhvataju globalno zatopljenje koje bi dovelo do povećanja vodene površine, novo ledeno doba i kolonizaciju drugih planeta.
Ugledni paleoantropolog dr. Matthew Skinner sa Univerziteta Kent opisao je kakav bi uticaj globalno zatopljenje moglo imati na fizički izgled čovjeka, piše Daily Mail.
Tada bi ljudi dobili plivaće kožice na rukama i stopalima kako bi mogli kolonizovati vodena područja. Inače, plivaća kožica je koža koja se razvila između prstiju životinja koje žive u vodi. Ona povećava efikasnost pokreta plivanja jer povećava površinu prednjih i ili zadnjih nogu životinje i time omogućava bolji prenos snage mišića na vodu.
“Ova vrsta kolonizacije biće neophodna da bi se došlo do hrane, zbog čega bi došlo do razvoja škrga kako bi mogli da dišu pod vodom. To bi onda dovelo do promjene očnih kapaka kako bi čovjek mogao gledati u takvim uslovima, što se još naziva sindrom mačjih očiju”, govori paleoantropolog Skinner.
Predviđa i da će razvoj škrga s vremenom dovesti do smanjenja kapaciteta pluća zbog čega će nam se s vremenom smanjiti i grudni koš.



0 komentari:

Objavi komentar