Džinovsko oko u Sahari

Džinovsko oko u Sahari

Takozvano Oko Sahare je geološka struktura koja već dugo intrigira svjetske naučnike. Nalazi se u Mauritaniji, a na satelitskim snimcima izgleda kao divovsko oko koje posmatra Svemir i namiguje kosmonautima. Zbog svog specifičnog izgleda ova formacija je astronautima jedan od važnih orijentira.
Veličina ove strukture je oko 40 kilometara u prečniku. Sastavljena je iz koncentrisanih krugova, stijenovitog sastava. U odnosu na okolinu koja je pustinjska, "Zemljina očna jabučica" vizuelno iskače i neodoljivo podsjeća na oko.
Stručnjaci se, do sada, nisu složili oko pitanja kako je Oko Sahare nastalo. Jedni smatraju da su krugovi nastali kao posljedica pada asteroida ili nekog drugog svemirskog tijela. Drugi, pak, vjeruju da su krugovi posljedica erupcije vulkana. Jedni i drugi nemaju dovoljno dokaza kako bi potkrijepili svoje tvrdnje.
Posledica erozije tla?
U posljednje vrijeme geolozi tvrde da je Oko Sahare posljedica erozije tla koje je nastalo zbog niskih temperatura hidrotermalnih voda. Ipak, ni ova teorija nije ubjedljiva, jer ne objašnjava na koji način su nastali savršeni oblici koji neodoljivo podsjećaju na oko, koje su neki astronauti prozvali i bikovim okom.

0 komentari:

Objavi komentar