Recept za lješnjak bajaderu
Sastojci:
• šećer 500 g
• voda 1,5 dl
• mleveni keks 200 g
• mleveni lešnik 150 g
• imlek maslac moja kravica 250 g
• čokolada 200 g
• aroma ruma 1 kašika
• ulje 3 kašike
Priprema:
U šerpu staviti šećer i vodu, zagrejati i kad provri kuvati 4-5 minuta. Šećerni sirup bi trebao da ima gustinu meda. Pomeriti sa ringle, staviti ceo margarin ili putera i mešati dok se potpuno ne istopi. Dodati mleveni keks i mlevene lešnike u vruć sirup. Izjednačiti smesu (ako je suviše gusta, dodati 1-2 kafene kašičice vruće vode i promešati). Smesu podeliti na dva jednaka dela, pa u jednu polovinu dodati čokoladu i kašiku ruma. Manji kalup (16x26 cm) obložiti papirom za pečenje i staviti sloj čokoladne smese. Poravnati, pa preko rasporediti svetlu smesu. Sve izravnati i preliti glazurom od čokolade. Ostaviti da se bajadera ohladi. Za glazuru: Rastopiti na tihoj vatri ili na pari čokoladu sa malo ulja i putera, pa preliti preko ohlađene bajadere. Sačekati da se glazura potpuno stegne i oštrim nožem seći na manje šnite.
0 komentari:
Objavi komentar