Grad u kojem se živi bez mobitela i Wi-Fi signala

VIDEO | Grad u kojem se živi bez mobitela i Wi-Fi signala

Zamislite da pravite planove sa svojim prijateljima tako što morate otići do njihove kuće i lično razgovarati s njima, bez korištenja interneta, vibera, Facebooka, Skypea i slično?
To je najnormalnije u mjestu Green Bank, koje se nalazi na zapadu Savezne države Virginija, gdje se 143 rezidenta ne mogu osloniti na tehnologiju 21. vijeka kako bi komunicirali sa svojim voljenim - jer je to zabranjeno.
Ovo mjesto se nalazi u zoni koja je poznata pod nazivom National Radio Quet Zone, a u Green Banku se nalazi Nacionalni radio-astronomski obzervatorij, koji upravlja sa najvećim na svijetu radio teleskopom.
Teleskop koji se nalazi ovdje može pokupiti signale udaljene 13 milijardi svjetlosnih godina, a kako piše Today.com veličine je fudbalskog stadiona.
Jako je osjetljiv na tehnologiju, i upravo zbog toga radio, televizijski i mobilni tornjevi nisu dozvoljeni u ovom mjestu. To znači, mobiteli, iPadi, bežični telefoni, wireless slušalice, bluetooth uređaji, mikrovalne pećnice, igračke na daljinsko upravljanje čak i električna garažna vrata nisu dozvoljena u ovom dijelu svijeta jer mogu napraviti smetnje teleskopu.
Izvor: Screenshot
"Postoji realna opasnost da ti uređaji obrišu astronomski signal", kazao je Michael Holstine, poslovni menadžer obzervatorija.
Ovaj grad ima i specijalnu vrstu policije, "radio policiju" koja nadgleda frekvencije, čime utvrđuju da li neko čini krivično djelo korištenjem nekog od navedenih uređaja.
Stanovnici Green Banka komuniciraju putem običnog telefona, a dozvoljen im je internet signal - i to onaj Dial Up, ili eventualno konekcija ethernet kablom. Iako se to mnogima čini kao veliki problem, rezidenti kažu "da im ne može faliti nešto što nikada nisu ni imali".
"Idem u školu tu, i pričam sa prijateljima sve vrijeme. Ne smeta mi što im ne mogu slati poruke na društvenim mrežama", kaže jedan od tinejdžera koji stanuje u Green Banku, Dallas Vandervender.
"Odem kod prijatelja ako ih želim vidjeti. Ako nisu kući, obiđem krug, ili ih sačekam. To nije problem", dodao je.
Mještani kažu da su sretni u svojoj tišini, i sa životom "van mreže", a to im dozvoljava da se povezuju na načine koji su istinski bitni.
"Telefon vam ne dozvoljava da nekoga gledate u oči, ne možete tako ostvariti kontakt očima, niti zagrliti nekoga i pitati ga kako se osjeća, shvatate", potvrdila je Sherry Chestnut, stanovnica ovog jedinstvenog mjesta na svijetu.

0 komentari:

Objavi komentar