"Zemlja je, ipak, ravna ploča!"



U poslednjih nekoliko dana sve više na snazi dobijaju tvrdnje u nekim novinskim člaancima da je planeta Zemlja, zapravo, ravna ploča, prenosi Hafington post.
Njihov nalet podstakla je nedavna izjava američke glumice, modela i pevačice Tile Tekile.
Iako Tekila nema gotovo nikakvo znanje o astronomiji, reči koje je uputila putem Tvitera podigle su veliku prašinu u javnosti, a osim mnoštva šaljivih komentara prozrokovale brojna pisanja medija o tome da tvrdnje da je Zemlja okrugla predstavljaju deo velike svetske zavere.
“Ako je Zemlja okrugla, kako avioni mogu da slete, a da se ne sruše?"
"Pa zato što je ona ravna, a ne okrugla?"
"Zašto zgrade u Njujorku stoje uspravno? Ako je Zemlja okrugla, zar neke ne bi trebalo da budu malo nagnute?"
"Nastupila je 2016. godina i još uvek niko nije uspeo da me uveri da je Zemlja okrugla"
Ovo su samo su neki od komentara koje je problematična zvezda objavila 7. januara, a koji su dobili veliki broj lajkova.
Da sve bude interesantnije, verovanje da je Zemlja ravna ploča ima i svoje institucionalne osnove, u vidu društava poput “Flat Earth Society”, koje broji više od 500 članova.
Oni smatraju da se u središtu ploče nalazi Arktik, dok Antarktik nije kontinent, već ledeni zid iza kojeg se nalazi “ništavilo”. Sunce i Mesec su sfere ne veće od 50 kilometara, koje se kreću iznad Zemlje na visini od oko 4.800 kilometara. Zvezde se, s druge strane, kreću na visini od oko 5.000 kilometara. Naravno, sva nebeska tela zajedno se kreću u ciklusu čije trajanje iznosi 24 sata. Pomračenje Meseca društvo objašnjava postojanjem "Antimeseca" koji skriva naš satelit tokom eklipse, dok su satelitske fotografije sferne Zemlje "vešti falsifikati“.

0 komentari:

Objavi komentar