Dest kulinarskih tajni koje ne znate

Dest kulinarskih tajni koje ne znate

Olakšajte sebi boravak u kuhinji. Uživajte u spremanju ukusnih jela primjenjujući ove savjete!
1. Tjesteninu kuvajte minut ili dva manje nego šti piše na pakovanju. Kada dodate vreli sos, tjestenina će dodatno omekšati.
2. Miris luka s prstiju možete ukloniti za 30 sekundi – pod mlazom vode dobro trljajte ruke o kašiku od nerđajućeg čelika.
3. Za bolje rezultate prilikom pečenja kolača jaja i maslac ostavite pola sata na sobnoj temperaturi.
4. Da bi karfiol prilikom kuvanja zadržao bijelu boju, u vodu dodajte malo mlijeka i soli.
5. Kada pravite pire krompir nakon što ga procjedite, vratite ga u vruću šerpu i sklonite vatre. Pustite da se u toploj posudi osuši 2-3 minuta. Tako ćete nakon gnječenja i dodavanja mlijeka i maslaca dobiti baršunastu strukturu pirea.
6. Kako biste prilikom cjeđenja limuna ili narandže dobili što više soka, još neoguljeno voće valjajte minut ispod dlana na kuhinjskoj površini i nakon toga iscjedite voće.
7. Svježinu povrća produžićete ukoliko ga umotate u nakvašeni ubrus, stavite u plastičnu kesu, a onda u frižider. Ovaj proces bi trebalo da produži svježinu čak i za 3-4 dana.
8. Kako bi znali kada je ulje dovoljno vruće umjesto da ubacujete komadiće hrane, u ulje stavite drvenu kašičicu, a ako se oko nje pojave mjehurići ulje je dovoljno zagijano.
9. Smeđa riža se kuha znatno duže nego bijela, čak i do 45 minuta. Mnogo brže ćete je skuhati ako rižu  ostavite potopljenu u vodi preko noći.
10. Prije sjeckanja povrća na dasku za sječenje stavite malo soli. Tako vam povrće neće klizati i lakše ćete ga sjeć

0 komentari:

Objavi komentar