Muškarci sa bradom imaju manji rizik da se inficiraju bakterijom MRSA


U jednoj od poslednih studija u SAD ustanovljeno je da muškarci koji imaju bradu imaju manji rizik da se inficiraju bakterijom MRSA, u odnosu na one koji nemaju bradu.
Bakterija MRSA izaziva blage infekcije na koži, a otporna je na većinu antibiotika.
Puni naziv bakterije je Methicillin rezistentni Staphylococcus aureus. Reč je o bakteriji koja se nalazi na koži ili u nosu, ali infekcija nastupa kada ta bakterija dospe u tkivo i uzrokuje simptome poput temperature ili boli.
U najtežim slučajevima MRSA može biti opasna po život, ukoliko se infekcija proširi na krv ili dođe do upale pluća.
Istraživanje je sprovedeno u Bostonu, gde je na različite patogene testirano više od 400 zdravstvenih radnika. Rezultati su pokazali da muškarci koji se briju imaju trostruko veći rizik da se inficiraju bakterijom MRSA, u odnosu na one s bradom.
MRSA se širi kontaktom sa osobom koja ima bakteriju na koži ili dodirivanjem predmeta gde se nalazi ta bakterija. Srećom, MRSA pogađa tek oko 2 posto stanovništva.
Uzroci zbog kojih su obrijani muškarci više podložni infekciji mogu biti ogrebotine na koži nastale brijanjem, gde mogu da se razviju bakterije.
Postojeći antibiotici sve su manje učinkoviti, a bakterije otporne na antibiotike godišnje uzrokuju smrt više od 700 hiljada ljudi. Do 2050. godine bi moglo biti i do 10 miliona ovakvih smrtnih slučajeva.
Poslednjih 30 godina nijedan novi antibiotik nije pušten na tržište.

0 komentari:

Objavi komentar