Odličan
starinski kolač, koji se nalazi u skoro svakoj požutjeloj bilježnici s
receptima naših baka. Dobar ukus ga čuva od zaborava.
Sastojci:
Tijesto300 gr brašna
300 ml milerama
200 gr putera
100 gr šećera u prahu
1 jaje
Fil
200 gr šećera150 gr mljevenih lješnjaka
50 gr sjeckanih lješnjaka
50 gr čokolade za kuhanje
6 kašika džema od marelice
Način pripreme
Puter sobne temperature umutite sa šećerom. Dodajte mileram, jaje i brašno pa razvucite tijesto. Utisnite ga u tepsiju i izbodite viljuškom pa pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 10 minuta.Bjelanjak umutite sa šećerom pa dodajte rendanu čokoladu, sjeckane i mljevene lješnjake.
Tijesto premažite džemom pa prekrijte smjesom od bjelanaca. Vratite u rernu da se zapeče na 170 stepeni još 15 minuta. Nakon toga isključiti rernu, a kolač ostaviti u njoj još petnaestak minuta.
0 komentari:
Objavi komentar