Zašto zatvaramo oči dok se ljubimo?

Zašto zatvaramo oči dok se ljubimo?

Velika većina ljudi, dok se ljube – žmire. Ovo posebno važi za djevojke, koje, čim osjete blizinu nečijih usana, oči im se same sklapaju, što je nesvjesna reakcija, dok se muškarci, kao vizuelni tipovi, svim silama trude da posmatraju svoju partnerku, iako im to baš i ne polazi za rukom.
Ali, zašto to radimo?
Kako tvrde naučnici, jedno od mogućih objašnjenja za ovu pojavu je to što se, zbog navale seksualnog uzbuđenja, zjenice šire, a to zbunjuje mozak i on misli da je mrak, pa automatski zatvara oči.
Prema drugom objašnjenju, nije baš jednostavno istovremeno pokretati očne jabučice i jezik. Slično je kao kad pokušate da istovremeno trljate stomak i lupkate se po tjemenu. Moguće je, ali uz mnogo vježbe.
Što se psihološkog aspekta tiče, zatvaranjem očiju postiže se intenzivniji doživljaj i jednostavno, sve je mnogo ljepše.
Takođe, ljudskom oku ne prija kad mu je neki predmet toliko blizu, jer ne uspijeva jasno da ga fokusira i gleda, pa zato partnerovo lice djeluje izobličeno i čudno.
Naravno, ima i onih koji se ljube zatvorenih očiju, jer za to vrijeme zapravo maštaju o nekom drugom. Ipak, većina vam to nikada neće priznati.

0 komentari:

Objavi komentar