Rogač spriječava pseoporozu, štiti koste i djeluje antibakterijski na organe

Rogač spriječava pseoporozu, štiti koste i djeluje antibakterijski na organe
Najposebnija važnost rogača je to što je jako sličan čokoladi, a puno je zdraviji pa se često dodaje u razne slastice i koristi u veganskoj kuhinji. Rogač isto tako izuzetno povoljno djeluje na probavni sistem.
Rogač je poznat kao biljka koja se lako uzgaja jer ne zahtijeva puno pažnje, a donosi puno plodova koji imaju broja svojstva koja se lako mogu iskoristiti za liječenje nekih bolesti.
Ova mediteranska biljka uspijeva u toploj klimi i ne podnosi dobro preveliku količinu vode. To stablo sporog rasta može doživjeti i više od 200 godina. Karakteristično je po svom plodu koji je u mahuna duga 20 cm, mahuna je u početku zelene boje, a sazrijevanjem prelazi u tamnosmeđu.
Sadrži brojne minerale i željeza, u značajnijim količinama tu je bitno napomenuti kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Od vitamina rogač sadrži tiamin, riboflavin niacin, vitamin B6, folnu kiselinu i vitamin E.
Efikasno ublažava proljev kod dojenčadi i djece jer pospješuje apsorpciju vode.
Bitno je napomenuti da je rogač pokazao i izuzetna citotoksična svojstva. Brašno od klica rogača pokazalo je vrlo specifično djelovanje na rak maternice. Sadrži aktivne tvari koje su djelotvorne protiv astme, i u slučajevima kad astmu uzrokuje alergija. Jedna od prednosti rogača je i što ne sadrži kofein pa ga mogu koristiti i osobe s visokim krvnim pritiskom.
Tanini u rogaču sadrže galnu kiselinu koja je poznata po antialergijskim i antibakterijskim svojstvima. Zahvaljujući odličnom udjelu kalcija i fosfora, može doprinijeti ublažavanju tegoba ili smanjenju rizika od pojave osteoporoze, a osim toga dobar je i za desni, zube i kosti.

Upotreba i liječenje

Ogledi u Belgiji provedeni 1989. godine, otkrili su da se djeca koja pate od proljeva puno brže oporavljaju kad im se daje prašak napravljen od mahune rogača. Razlog su vjerovatno trjeslovine, koji ne samo da isključuju djelovanje otrova, nego i sprječavaju razvoj bakterija.
Rogač pomaže i smirivanju nadraženosti crijeva. Sluz i smola su također upotrebljavani za liječenje od povraćanja i to u blagim preparatima koji odgovaraju djeci i trudnicama. Rogačeva smola se upotrebljava kao dijetna hrana, te kao zamjena za čokoladu. Ona nadomješta hranjive tvari, pa time čini hranu snažnom, ali ne i masnijom. Istraživanje objavljeno 2002. godine pokazuje da rogač može poboljšati nivo lipida kod osoba s prekomjernom težinom.

Priprema i doziranje

Za unutarnju upotrebu, liječenje proljeva
– Rogačevo brašno: Uzmite dvadeset do trideset grama na dan, pomiješajte s mlakom vodom ili mlijekom, da biste izbjegli nadraženost grla dodajte u mješavinu kašičicu brašna, prije liječenja djeteta oboljelog od proljeva posavjetujte se s liječnikom
Za liječenje povraćanja i poboljšanje sveukupnog zdravlja.
Rogačeva smola (samo za odrasle osobe): Stavite jednu čajnu kašiku smole u čašu s vodom, popijte naveče.


0 komentari:

Objavi komentar