Najbolja njega kože tokom zime

Najbolja njega kože tokom zime

Kada napolju zaduva i temperatura se spusti na -20, zaboravite na svoju regularnu njegu lica i pooštrite režim!
Hladni dani su pred nama, i to mnogo hladnih dana, čak i više od 100. Ako je napolju vrijeme takvo da morate da stavite kapu, šal, rukavice, trebalo bi da se ozbiljnije pozabavite i kožom lica.

Ona je jedina koju ne možete obući i stalno je izložena udarima vjetra, snijega, intenzivnih sunčevih zraka, kiše i mraza. Sve kreme koje imate i koristite tokom godine odložite na tamno i hladno mjesto, isto kao što radite sa ljetnjom garderobom i zamijenite ih „teškim naoružanjem“. Teže, intenzivnije kreme sprečiće perutanje kada temperatura padne, ali ne samo perutanje.

Kao što se ljeti mogu dobiti opekotine od sunca, tako se zimi to može desiti i od sunca i od vjetra. A zato što češće boravite u zatvorenom prostoru gde ste izloženi različitim grejnim tijelima, koža dehidrira i dobija umoran, sivi izgled. Kada je riječ o zimskoj njezi, trebalo bi da se opredjelite za sve one kreme na kojima piše „bogata“, „hranljiva“, „intenzivna“. Valjalo bi, ipak, da obratite pažnju na tip kože koji imate jer je onaj masniji skloniji izbijanju različitih osipa, pa njega treba njegovati manje intenzivnim kremama nego suvi tip, ali se nega svakako podrazumeva.

Svaka koža ima sposobnost da proizvodi lipide (masnoću) i oni su važni za očuvanje prirodne lipidne barijere kože i za zadržavanje vode. Suva koža ih ne proizvodi dovoljno, pa ih stalno treba nadoknađivati kremama dok ih masna proizvodi i zato su kreme koje su njoj namijenjene mahom lakše, gel strukture. Usljed težih klimatskih uslova, dolazi do oštećenja zaštitnog hidrolipidnog sloja pa koža postaje gruba, tvrda i sklona pucanju. Tako alergeni i bakterije lako mogu da prodru u nju, a to narušava njen imunološki sastav pa može doći do neke alergijske reakcije ili infekcije.

 Suva koža je tip kože, a dehidrirana/isušena jeste stanje koje se može javiti kod svih tipova kože, pa i kod masne. Zbog surovijih klimatskih uslova koža najčešće dehidrira zimi.

Umivanje

Lice perite dva puta dnevno i to ujutru i uveče, a samo uveče koristite sredstvo za čišćenje (gel, pjenu, mlijeko). Tokom noći koža se neće toliko isprljati da biste morali ujutru ponovo da je perete čistačima − topla voda biće sasvim dovoljna. Ona će ukloniti višak sebuma koji se nakupio tokom noći i otvoriće pore za adekvatnu dnevnu njegu. Nanesite željeni serum, a potom i zaštitnu lipidnu kremu. Ako ima potrebe, kremu stavite u još jednom sloju na regije koje su sklonije isušivanju, tj. na donji dio obraza, oko usana i na sljepoočnice.

Šminka

Šminka, tj. tečni puder ponaša se kao jedno fino zaštitno ćebence koje služi kao mikro barijera od hladnoće. Kada ga nanesete, nemojte ga previše fiksirati puderom u prahu jer će on dodatno isušivati kožu. Puder čak možete ostaviti „nesetovan“, a čim izađete na ulicu, višak vode iz njega će ispariti. Kada je reč o rumenilu, opredelite se za ono krem teksture koje ćete samo lagano utapkati prstima.

Čišćenje kože

Važno je da pred spavanje uklonite sa lica sve tragove šminke i nečistoća koje su se skupile tokom dana. Opredjelite se za blaži proizvod za čišćenje od onoga koji koristite većim djelom godine.

Svakako izbegavajte sve što je na bazi alkohola. Mlijeko je izuzetno blago sredstvo za čišćenje, ali ako ipak više volite ona sredstva koja se ispiraju vodom, odaberite pjenu, a gelove preskočite. U posljednje vrijeme na tržištu se pojavilo mnogo ulja za skidanje šminke koja temeljno čiste kožu, a kad dođu u dodir sa vodom, pretvaraju se u mlijeko i ispiraju ne ostavljajući mastan trag. Ona pomažu u očuvanju zaštitnog hidrolipidnog sloja, pa se preporučuju i osobama sa masnom kožom lica.

0 komentari:

Objavi komentar