Recept za makovicu

Makovica

Za ljubitelje maka jedan poseban kolac a nije makovnjaca ali zato okus je fantastican a vrijeme pripreme nije nista posebno.

 Sastojci


    200 ml zašećerenog mlijeka
    7 jaja
    150 g maslaca
    250 g šećera
    250 g Maka
   200 ml zašećerenog mlijeka
    70-80 g grožđica
    limunov sok



Priprema:

U posudi za mucenje pjenasto umutite zumanjca , maslac i secer.
Mak skuhajte u zasecerenom mlijeku pa ohladite.
Posebno napravite cvrst snijeg od bjelanaca.
U smjesu od zumanjaca dodajte ohladjeni mak, grozdjice, naribanu koricu limuna, limunov sok, rum i sve dobro izmijesajte pa na kraju lagano mijesajuci dodajtwe snijeg od bjelanjaca.
Istresite u tepsiju namazanu margarinom pa stavite u rernu da se pece 30 minuta na 180 do 200 stepeni.


  

0 komentari:

Objavi komentar