Kako na prirodan način regulisati krvni pritisak

Kako na prirodan način regulisati krvni pritisak
Kada je riječ o regulaciji krvnog pritiska, ravnoteža između natrija i kalija u tijelu je važna. Dakle, osim smanjivanja unosa natrija (kroz kuhinjsku sol – NaCl), konzumirajte više hrane bogate kalijem i to vam može pomoći dovesti krvni pritisak pod kontrolu.
Uopšteno govoreći, svježe voće i povrće su veliki izvor kalija. S druge strane, mnoge obrađene, zapakirane namirnice su natovarene s kuhinjskom soli i drugim štetnim aditivima. Voće i povrće također sadrži puno vlakana koja pomažu u smanjenju visokog krvnog pritiska.

Voda

Jedan mogući lijek za visoki krvni pritisak je jednostavan – pijenje puno vode svaki dan. Dr. Julian Whitaker, osnivač Whitaker Wellness Instituta u Newport Beachu u Kaliforniji, preporuča pijenje 15 čaša vode svaki dan, oko 2,5 decilitara svaki budni sat.
Voda pomaže opustiti tjelesne sistem, uključujući i arterije – tijesne i uske arterije su jedan od glavnih uzroka visokog krvnog pritiska. To je bila njegova glavna preporuka za ovu bolest, a prema njegovim riječima, “Gotovo svi lijekovi za pritisak oponašaju učinak povećanog unosa vode.”

0 komentari:

Objavi komentar