Kada jedeš, stani kada je najslađe

Kada jedeš, stani kada je najslađe

Svakoj domaćici se desilo da ima veoma malo vremena da napravi ručak, a da on pritom bude barem delimično nutritivno vredan.
Ekonomski gledano, hrana koju pripremate kod kuće košta gotovo isto ili neznatno manje od one koju možete poručiti da vam dostave.
U ovakvim momentima posebno su interesantni azijska (kineska) kuhinja, razne sezonske salate i mediteranski specijaliteti.
To je verovatno zato što njih volim i lično da pripremam kod kuće, ali ponekad na poslu, ipak, odem onlajn i odmorim se od kuvanja. Bilo da sami kuvate ili naručujete hranu, postarajte se da ona bude nutritivno vredna i kalorijski adekvatna, da vam ne bi teško pala na želudac.
Naši stari su imali poslovicu: kada jedeš, stani kada ti je najslađe.
Ovo ima donekle potporu u realnosti, a porcije treba da budu srazmerne polu, uzrastu i težini, dakle fizičkim karakteristikama pojedinca. Kod poručivanja hrane često imate mogućnost da odaberete i manju porciju od "standardne", što možda nije ni loša ideja.
Ako ste gojazni, verovatno su vam porcije prevelike. Nađite neke manje tanjire i iz njih jedite, tako ćete i psihološki shvatiti da vam ne treba toliko hrane. Želudac je veličine pesnice.
Ne očekujte da u njega ubacite 10 puta više hrane bez ikakvih negativnih posledica. Ako redovno jedete više hrane, želudac vam se može proširiti i naviknuti vas da uvek jedete puno hrane.
Ukoliko nikada niste čuli za slatki krompir - batat, a još manje ga probali, propustili ste jednu veoma dobru i zdravu namirnicu. Upravo u ovakvim prilikama možete izabrati ovu namirnicu da biste pripremili zdrav obrok. Batat možete jesti kao kuvan ili pečen. Ipak, savet je da slatki krompir kuvate na pari, nego u vodi. Ne soli se, jer zbog mnoštva minerala daje sladak ukus. Koristi se i za pripremu poslastica, poput pudinga, štrudli i slično. U ishrani se mogu koristiti i mladi listovi batata, najbolje kao salata, što ga definitivno razlikuje od običnog krompira, kod kojeg nadzemni delovi biljke nisu jestivi.

0 komentari:

Objavi komentar