Začini koji mogu biti zaslužni za tanji struk

Začini koji mogu biti zaslužni za tanji struk

Želite li na prirodan način ubrzati metabolizam i riješiti se pokojeg kilograma viška?
Probajte da koristite neke od ovih začina, jer su naučnici u mnogobrojnim studijama potvrdili da blagotvorno djeluju na naše zdravlje i pomažu u održavanju vitke linije, piše Thinkstock,

Đumbir

Iako je najpoznatiji po svojim ljekovitim svojstvima, đumbir je odličan i za mršavljenje. U sebi sadrži kapsaicin, molekulu iz crvene paprike zbog kojeg je ona ljutog okusa, a ubrzava metabolizam. Đumbir možete dodati čaju, umaku za salatu ili raznim umacima, a zbog sastojaka duže ćete se osjećati sitima. Dakle, to je još jedna prednost ako želite smršati.

Peršun

Jedan od najobičnijih i nama najpoznatijih začina svakako je peršun. Nepotrebno je napominjati kako ga sve možete koristiti, jer važnije je da ga koristite što češće, budući da su malezijski naučnici utvrdili kako je odličan za ubrzavanje metabolizma i čišćenje jetre od masnoća i štetnih tvari.

Bijeli luk

Bijeli luk je prirodni lijek čija je moć toliko jaka da je odličan saveznik u prevenciji nekoliko vrsta kancerogenih bolesti, ali pomaže i kada želimo stanjiti struk. Jedno istraživanje u Koreji pokazalo je na primjeru miševa da bijeli luk utiče na mršavljenje. Nutricionistica Sintija Paskuela preporučuje u Redbooku da bijeli luk stavite u zelene sokove i popijete čašu zdravlja na dan.

Ružmarin

Iako su posljednje studije pokazale kako je miris ružmarina odličan saveznik u borbi protiv demencije, može pomoći u održavanju vitke linije. "British Journal of Nutrition" piše kako kiselina iz ružmarina može spriječiti debljanje i istovremeno usporavati ubrzavanje nivoa glukoze u krvi tokom noći, dok ne jedemo. Druga je studija, koju su sproveli naučnici sa Univerziteta Illinois, pokazala da ružmarin (s ekstraktima grčkog i meksičkog origana) sadrži više spojeva polifenola i flavonoida od drugih biljaka i začina, a to je važno kod dijabetesa tipa 2. Dodajte ružmarin na jaje, piletinu, jagnjetinu i ostala jela te koristite uz maslinovo ulje.

Kurkuma

U posljednjih 20 godina napravljene su mnoge studije koje pokazuju da je glavni sastojak kurkume kurkumin izuzetno dobar za prevenciju mnogih bolesti ili liječenje nekih stanja. Zbog tog je sastojka takođe jak antioksidans te ubrzava metabolizam. Kurkumu možete koristiti u marinadama i gulašima ili staviti direktno na piletinu.

Čili papričice

Ako želite smršati, u prehranu biste trebalo da unesete čili papričice. Naučnici kažu da upravo one ubrzavaju metabolizam i poboljšavaju sagorijevanja masti. Do tih su zaključaka naučnici su došli nakon istraživanja o uticaju čili papričica na prehranu. Uočeno je da su ljudi koji su redovno konzumirali papričice imali vitkiju liniju. Isti učinak imale su i vrste nešto blažih papričica, ali ipak dovoljno pikantnih.

Kajenska paprika

Kajenska paprika, latinskog naziva Capsicum annuum, već se vijekovima koristi kao začin, ali i lijek. Naime, kad je konzumirate, tjerate organizam da koristi više energije i kisika te tako trošite kilograme. Studija Univerziteta Perdue pokazala je kako su ispitanici imali slabiju želju za hranom, posebno masnom, slatkom i slanom. Dakle, idealno ako želite smršati. Kajensku (mljevenu) papriku lako možete staviti u mnoga jela.

0 komentari:

Objavi komentar