Tri namirnice koje će se pokvariti čim ih ubacite u frižider!

Tri namirnice koje će se pokvariti čim ih ubacite u frižider!

Namjena frižidera jeste da sačuva namirnice od kvarenja. Međutim, postoje tri namirnice koje "nepodnose" frižider! Znate li koje su?

Hleb

Želite li da potraje, hljeb držite dalje od frižidera. Iako je frižider napravljen da bi održavao hranu svježom, to nikako ne vrijedi i za ovu namirnicu.
Naime, hljeb će u hlebu vrlo brzo postati suv i neukusan. Najbolje je da ga čuvate u papirnatoj pa u najlonskoj kesu, na sobnoj temperaturi.

Kafa

Kafa je specifična namirnica u čijoj bogatoj aromi mnogi uživaju svakog jutra. No, bilo da se radi o mljevenoj ili onoj u zrnu, kafu držite dalje od vašeg frižidera.
Razlog je taj što temperatura i vlaga u frižideru prave kondenzaciju koja utiče na miris i ukus kafe. Radije je stavite u staklenu, metalnu ili plastičnu posudu sa čvrstim poklopcem.

Med

Med je ukusan i sladak dodatak jelima i pićima. Osim što je zdrav, med je jedina namirnica koja se nikada neće pokvariti i zato ga nije potrebno odlagati u frižider.
Iako mu neće direktno naškoditi, med u frižideru postaje vrlo tvrd pa je, kao takav, vrlo nezgodan za konzumaciju. Med čuvajte u špajzu ili kuhinjskom ormariću, a iz tegle ga vadite drvenom ili plastičnom kašikom, a nikada metalnom.

0 komentari:

Objavi komentar