Očekuje nas spektakularni fenomen na nebu (VIDEO)

Očekuje nas spektakularni fenomen na nebu (VIDEO)


Od 20. januara do 20. februara, bićemo svjedoci poravnanja pet planeta na horizontu. Ovaj fenomen imali smo priliku da vidimo i 2005. godine.
Alan Dafi, istraživač u "Swinburne" univerzitetu u Melburnu, Australija kaže da je ovo rijetko poravnanje u suštini "kapric univerzuma". Sve planete imaju razičitu dužinu orbita i samim tim im je potrebno različito vreme za punu revoluciju oko Sunca, te je prizor poravnanja ovih pet planeta "nešto što moramo doživjeti", rekao je on.
Prema dr Tanji HIl, kustosa Melburnskog planetarijuma, sljedeću šansu za posmatranje ovog fenomena imaćemo već avgusta tekuće, ali i oktobra 2018. godine.
Od srijede, 20. januara, za strastvene posmatrače zvijezda je najbolje da ovu pojavu posmatraju pre izlaska Sunca. Venera i Jupiter će biti najuočljiviji, Mars ćemo malo teže videti, ali moći ćemo da primjetimo specifičan crveni oreol.
"Veliki izazov biće uočiti Merkur", kaže Alan. Jer Merkur je toliko blizu horizonta, da se samo nakratko pojavi prije nego što Sunce izađe.
Visoke zgrade, drveća i ulična rasvjeta će zasigurno blokirati pogled na planete. Poravnanje će biti vidljivo od 20. januara do 20. februara i neće vam biti potrebna bilo kakva oprema.
 
 
 

0 komentari:

Objavi komentar