Tri namirnice koje se odmah pokvare u frižideru



Namjena frižidera jeste da sačuva namirnice od kvarenja. Međutim, postoje tri namirnice koje “nepodnose” frižider, a evo i koje.
Hljeb
Želite li da potraje, hljeb držite dalje od frižidera. Iako je frižider napravljen da bi održavao hranu svježom, to nikako ne vrijedi i za ovu namirnicu.
Naime, hljeb će vrlo brzo postati suh i neukusan. Najbolje je da ga čuvate u papirnatoj pa u najlonskoj kesu, na sobnoj temperaturi.
Kafa
Kafa je specifična namirnica u čijoj bogatoj aromi mnogi uživaju svakog jutra. No, bilo da se radi o mljevenoj ili onoj u zrnu, kafu držite dalje od vašeg frižidera.
Razlog je taj što temperatura i vlaga u frižideru prave kondenzaciju koja utiče na miris i ukus kafe. Radije je stavite u staklenu, metalnu ili plastičnu posudu sa čvrstim poklopcem.
Med
Med je ukusan i sladak dodatak jelima i pićima. Osim što je zdrav, med je jedina namirnica koja se nikada neće pokvariti i zato ga nije potrebno odlagati u frižider.
Iako mu neće direktno naškoditi, med u frižideru postaje vrlo tvrd pa je, kao takav, vrlo nezgodan za konzumaciju. Med čuvajte u špajzu ili kuhinjskom ormariću, a iz tegle ga vadite drvenom ili plastičnom kašikom, a nikada metalnom.

0 komentari:

Objavi komentar