Brzo hodanje ili trcanje - sta je bolje ?

Šta je bolje trčanje ili brzo hodanje?

Nećete mnogo pogriješiti bez obzira da li odlučite da se aktivno bavite bilo trčanjem ili brzim hodanjem, a odgovor na to šta je bolje zavisi isključivo od toga kakve rezultate želite da postignete, piše Ženski Magazin.
Obe aktivnosti daju iste rezultate koji se samo postižu drugačijim intenzitetom i količinom utrošenog vremena. Među njima su gubitak kilograma i održavanje željene tjelesne težine, više energije, bolje i kvalitetnije spavanje, snižavanje krvnog pritiska i holesterola, smanjenje rizika od infekcija i bolesti, kao i podizanje imuniteta i povećanje mišićne mase.
Ukoliko želite da izgubite kilograme, trčanje je svakako bolja opcija jer ćete brže postići željene rezultate, ali i lakše, pa i duže čete zadržati izgled koji ste postigli.
S druge strane, osobe koje se opredjele za brže hodanje, kako je pokazalo nekoliko istraživanja, imaju bolje zdravstvene rezultate, a pogotovo kada je krvni pritisak u pitanju. Ujedno, ovaj vid aktivnosti preporučuje se osobama koje imaju probleme sa zglobovima, koljenima i kukovima, ne samo zbog manjeg pritiska, već i zato što mišići koji se razvijaju hodanjem pomažu u smanjenju tegova na tim mjestima.
Istovremeno, nije na odmet da u obzir uzmete i neophodne pripreme za obe aktivnosti. Istezanje je svakako obavezno, ali trčanje definitivno podrazumeva ozbiljnije zagrevanje, a neretko je za njega potrebno i više vremena.
Dakle, samo razmislite šta je to što zapravo želite da postignete vježbanjem, pa iskalkulišite sve bitne faktore. Uvijek možete da kombinujete obe aktivnosti, pa raspodjelite dane u nedelji u zavisnosti od krajnjih rezultata kojima težite.
Šta god da odaberete teško da ćete pogriješiti, samo nemojte da zanemarite istezanja i zagrijavanje bez obzira koliko dugo praktikujete bilo koju aktivnost.

0 komentari:

Objavi komentar