
Sastojci
3 kasike krušnih mrvica
70 g maslaca
150 g šećera
6 jaja
100 g čokolade za kuhanje
150 g oraha
50 ml ruma
Za čokoladni praliv
100 g čokolade za kuhanje
3 kasike vode
2 kasikešećera u prahu
80 g maslaca ili margarina
Za posluživanje:
200 ml slatkog vrhnja
Priprema:
U posudi za mucenje maslac, šećer i žumanjke pjenasto izmiješajte .
Dodajte omekšanu čokoladu i mrvice namočene u rumu.
Umiješajte čvrst snijeg od bjelanjaka i dodajte mljevene orahe.
Dobivenu smjesu stavite u kalup za srneći hrbat, premazan maslacem i posut brašnom.
Pecite oko 40 minuta na temperaturi od 185°C.
Pripremacokoladnog preliva:
vodu, šećer i čokoladu rastopite na niskoj temperaturi, glatko izmiješajte i u vruću smjesu postepeno umiješajte maslac u listićima.
To radite na pari.
Još topli cokolasdni preliv prelijte preko ohlađenog kolača.
Posluzite sa tucenim slatkim vrhnjem.
0 komentari:
Objavi komentar