Recept za prhke orahnjace

Prhka orehnjača

Prhko tijesto pripilo se uz bogat, aromatičan nadjev od oraha i začina. Zgodno je da je možete i zamrznuti – kada je izvadite, bit će svježa i još uvijek prhka.

 Sastojci

    Za tijesto:

    1 vrećica Kvasca instant
    400 g Pšeničnog glatkog brašna
    280 g maslaca
    1 jaje
    1 žumance
    60 g šećera

    Za nadjev:

    350 g oraha
    2 žlice Meda bagrem
    150 g šećera
    limunova korica
    80 g grožđica
    rum
    Cimet mljeveni
    Muškatni oraščić mljeveni
    200-300 ml mlijeka

    Za premazivanje:
    1 jaje

    Za posipavanje:
    šećer u prahu

  Priprema

 
    Kvasac pomiješajte s brašnom, dodajte listiće maslaca, pa sve razmrvite, zatim dodajte jaje, žumance i šećer te umiješajte tijesto i ostavite neka odstoji najmanje pola sata.
 
    Za nadjev mljevene orahe prelijte kipućim mlijekom, dodajte med, šećer, grožđice, limunovu koricu, rum, cimet i muškatni oraščić. Sve dobro promiješajte i ohladite.
 
    Tijesto kratko premijesite i razrežite na tri komada. Svaki razvaljajte (oko 30×20 cm), premažite nadjevom i savijte uske savijače.
 
    Složite jednu pokraj druge u namašćeni lim i premažite ih izmiješanim jajem.
 
    Pecite oko 40 minuta na temperaturi 190-200°C.

Posluživanje

Pečenu toplu orehnjaču pošećerite i režite na ploške.




0 komentari:

Objavi komentar