Recept za kolac od maka

Jednostavan kolač od maka

Ovaj kolac se pravi bez vage i vaganja nego na stare mjere, case, kasike isl. a ukus je sigurno bolji nego kod onih na grame.
Probajte necete se pokajati.

 Sastojci

    Za tijesto:


    2casa (od jogurta) Pšeničnog glatkog brašna
    1 i ½casa Maka
    ½ Praška za pecivo
    4 cijela jaja
    2casa (od jogurta) šećera
    1 casa (od jogurta) ulja
    1casa (od jogurta) mlijeka
   

    Za premazivanje:

    4 kasike likera od marelica
    4 kasike vode
    3kasike Džema marelica



 U posudi za mucenje mikserom pjenasto izmiješajte jaja i ulje.
 Postupno umiješajte šećer i mak koji ste prethodno samljeli.
Naizmjenično dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i mlijeko stalno miješajući.

Izlijte tijesto u namašćen i pobrašnjen pleh  i pecite oko 50 minuta na 180°C.
 Pečeno tijesto još toplo prepolovite i ostavite da se ohladi.

Izmiješajte liker od marelice s vodom i natopite ohlađeno tijesto. Rastopite 3 kasike džema s malo vode i premažite jednu polovicu tijesta te je prekrijte drugom polovicom.

Ponovno premažite džemom i prelijte čokoladnom glazurom.

Kada se kolac ohladio i kada ste ga isjekli na kocke ukrasite ga cokoladnim ukrasima.





0 komentari:

Objavi komentar