Recept za kolac od maka
Ovaj kolac se pravi bez vage i vaganja nego na stare mjere, case, kasike isl. a ukus je sigurno bolji nego kod onih na grame.
Probajte necete se pokajati.
Sastojci
Za tijesto:
2casa (od jogurta) Pšeničnog glatkog brašna
1 i ½casa Maka
½ Praška za pecivo
4 cijela jaja
2casa (od jogurta) šećera
1 casa (od jogurta) ulja
1casa (od jogurta) mlijeka
Za premazivanje:
4 kasike likera od marelica
4 kasike vode
3kasike Džema marelica
U posudi za mucenje mikserom pjenasto izmiješajte jaja i ulje.
Postupno umiješajte šećer i mak koji ste prethodno samljeli.
Naizmjenično dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i mlijeko stalno miješajući.
Izlijte tijesto u namašćen i pobrašnjen pleh i pecite oko 50 minuta na 180°C.
Pečeno tijesto još toplo prepolovite i ostavite da se ohladi.
Izmiješajte liker od marelice s vodom i natopite ohlađeno tijesto. Rastopite 3 kasike džema s malo vode i premažite jednu polovicu tijesta te je prekrijte drugom polovicom.
Ponovno premažite džemom i prelijte čokoladnom glazurom.
Kada se kolac ohladio i kada ste ga isjekli na kocke ukrasite ga cokoladnim ukrasima.
0 komentari:
Objavi komentar