Recept za starinsku pitu

Starinska pita

 Sastojci

    Za tijesto:
    1,5 kocka svježeg kvasca
    3,6 dcl mlijeka
    500 g pšeničnog brašna
    50 g šećera
    1 jaje
    2 žumanjka
    30 g soli
    100 g maslaca

    Za prvi nadjev:
    2 šalice mljevenog maka
    ½ šalice šećera
    1 jaje

    Za drugi nadjev:
    2 šalice mljevenih oraha
    ½ šalice šećera
    1 jaje

    Za treći nadjev:
    200 g grožđica namočenih u rumu

    Za četvrti nadjev:
    2 šalice mljevenog rogača
    ½ šalice šećera
    1 jaje

    Za peti nadjev:
    pekmez od šipka
    1 jaje za premaz

 Priprema

 
    Kvasac stavite dizati zajedno s mlijekom, malo brašna i šećera.
 
    Prosijte brašno, dodajte ostala jaja, sol i dignuti kvasac te zamijesite tijesto, dobro ga izradite i stavite na toplo da se diže.
 
    Tijesto razdijelite na 6 dijelova, razvaljajte ih pa u namašćen i pobrašnjen kalup slažite jedan po jedan, a svaki premažite jednim od gore navedenih nadjeva.

    Peti mlinac namažite pekmezom, a šesti razmućenim jajetom.
  
    Pecite na umjerenoj vatri 1 sat.

0 komentari:

Objavi komentar