Recept za starinsku pitu
Sastojci
Za tijesto:
1,5 kocka svježeg kvasca
3,6 dcl mlijeka
500 g pšeničnog brašna
50 g šećera
1 jaje
2 žumanjka
30 g soli
100 g maslaca
Za prvi nadjev:
2 šalice mljevenog maka
½ šalice šećera
1 jaje
Za drugi nadjev:
2 šalice mljevenih oraha
½ šalice šećera
1 jaje
Za treći nadjev:
200 g grožđica namočenih u rumu
Za četvrti nadjev:
2 šalice mljevenog rogača
½ šalice šećera
1 jaje
Za peti nadjev:
pekmez od šipka
1 jaje za premaz
Priprema
Kvasac stavite dizati zajedno s mlijekom, malo brašna i šećera.
Prosijte brašno, dodajte ostala jaja, sol i dignuti kvasac te zamijesite tijesto, dobro ga izradite i stavite na toplo da se diže.
Tijesto razdijelite na 6 dijelova, razvaljajte ih pa u namašćen i pobrašnjen kalup slažite jedan po jedan, a svaki premažite jednim od gore navedenih nadjeva.
Peti mlinac namažite pekmezom, a šesti razmućenim jajetom.
Pecite na umjerenoj vatri 1 sat.
0 komentari:
Objavi komentar