Recept za krofne

Krafne (Pokladnice)

Sastojci

    250 g Pšeničnog glatkog brašna
    250 g Pšeničnog oštrog brašna
    80 g maslaca
    1 Kvasac instant
    150 ml mlijeka
    40 g šećera
    4 žumanjka
    1 Limun šećer
    2 žlice ruma
  
    sol
    150 g Džema marelica
    šećer u prahu za posipanje
    duboko ulje za prženje

  Priprema

 

Maslac istopljen na sobnoj temperaturiizmijesati sa secerom pa dodati zumanjca pa mijesati dok ne postane pjenasto,
Mijesajuci dodavati limun, rum, malo mliojeka malo brasna i posolite malo.Nastavite mijesati dodajuci ranije izmijesano brasno i kvasac i mlijeko.
Kada su svi sastijci unutra dobro izmijesajte tijesto tako da se ne lijepi nizasta.
Ostavite na toplo mjesto da udvostruci masu..
Kada je dovoljno naraslo na pobrasnjenoj povrsini razvaljajte na debljinu pola centimetra pa casom promjera 8 cm izrezujte krugove.Rubove krugova premazite bjelanjcetom pa u sredinu stavite malo džema pa poklopšite drugim krugom.
Rubove krugova dobro spojite.
Slozite na dasku pokrijte pa ostavite da narastu.
Dobro zagrijte ulje pa krofne redajte u ulje poklopite i tako przite oko 3 minuta pa okrenite dok ne porumene i sa drugw strane.
Vadite suplikavom kasikom i mecite na ubruse da upiju visak ulja.
Dok su jos tople pospite ih secerom u prahu.





0 komentari:

Objavi komentar