
Sastojci
250 g Pšeničnog glatkog brašna
250 g Pšeničnog oštrog brašna
80 g maslaca
1 Kvasac instant
150 ml mlijeka
40 g šećera
4 žumanjka
1 Limun šećer
2 žlice ruma
sol
150 g Džema marelica
šećer u prahu za posipanje
duboko ulje za prženje
Priprema
Maslac istopljen na sobnoj temperaturiizmijesati sa secerom pa dodati zumanjca pa mijesati dok ne postane pjenasto,
Mijesajuci dodavati limun, rum, malo mliojeka malo brasna i posolite malo.Nastavite mijesati dodajuci ranije izmijesano brasno i kvasac i mlijeko.
Kada su svi sastijci unutra dobro izmijesajte tijesto tako da se ne lijepi nizasta.
Ostavite na toplo mjesto da udvostruci masu..
Kada je dovoljno naraslo na pobrasnjenoj povrsini razvaljajte na debljinu pola centimetra pa casom promjera 8 cm izrezujte krugove.Rubove krugova premazite bjelanjcetom pa u sredinu stavite malo džema pa poklopšite drugim krugom.
Rubove krugova dobro spojite.
Slozite na dasku pokrijte pa ostavite da narastu.
Dobro zagrijte ulje pa krofne redajte u ulje poklopite i tako przite oko 3 minuta pa okrenite dok ne porumene i sa drugw strane.
Vadite suplikavom kasikom i mecite na ubruse da upiju visak ulja.
Dok su jos tople pospite ih secerom u prahu.
0 komentari:
Objavi komentar