
Miris dunja nadaleko je poznat a posbno ako su one domace, jos ako se malo poprskaju sokom od limuna onda postaje neodoljivo. Zato ovaj kolac i jest tako ukusan , mirisan i dobar,
Sastojci
Za tijesto:
300 g Pšeničnog oštrog brašna
½ vrećice Praška za pecivo
120 g maslaca
70 g šećera
2 jaja
Za nadjev:
1 kg dunja
1 staklenka Džem extra breskva
50 g grubo nasjeckanih lješnjaka
1 žlica limuna
1 Vanilin šećer
Za posipavanje:
šećer u prahu
Priprema:
U posudi za mucenje od maslaca, šećera, jaja i brašna pomiješanog s praškom za pecivo umijesite glatko tijesto.
Ostavite ga u hladnjaku nekoliko sati.
Tijesto razvaljajte i stavite u okrugli kalup (ø 30 cm) te ga premažite džemom.
Preko džema rasporedite naribane dunje koje ste nakapali limunovim sokom.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 20 minuta.
Izvadite iz rerne pa pospite lješnjacima i vanilin šećerom, pa pecite još 10 minuta.
Kada je kolac gotov izvadite iz rerne, dobro ohladite isijecete na kriske , pospete secerom u prahu i posluzujete.
0 komentari:
Objavi komentar