Recept za kolac od duinja

Osvježavajući kolač od dunja

Miris dunja nadaleko je poznat a posbno ako su one domace, jos ako se malo poprskaju sokom od limuna onda postaje neodoljivo. Zato ovaj kolac i jest tako ukusan , mirisan i dobar,

 Sastojci

    Za tijesto:
    300 g Pšeničnog oštrog brašna
    ½ vrećice Praška za pecivo
    120 g maslaca
    70 g šećera
    2 jaja
  
    Za nadjev:
    1 kg dunja
    1 staklenka Džem extra breskva
    50 g grubo nasjeckanih lješnjaka
    1 žlica limuna
    1 Vanilin šećer

    Za posipavanje:
    šećer u prahu

Priprema:


U posudi za mucenje od maslaca, šećera, jaja i brašna pomiješanog s praškom za pecivo umijesite glatko tijesto.
 Ostavite ga u hladnjaku nekoliko sati.

Tijesto razvaljajte i stavite u okrugli kalup (ø 30 cm) te ga premažite džemom.

Preko džema rasporedite naribane dunje koje ste nakapali limunovim sokom.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 20 minuta.
Izvadite iz rerne pa pospite lješnjacima i vanilin šećerom, pa pecite još 10 minuta.
Kada je kolac gotov izvadite iz rerne, dobro ohladite isijecete na kriske , pospete secerom u prahu i posluzujete.



0 komentari:

Objavi komentar