Nekoliko nacina da iskoristite so

Ishrana i zdravlje

Kuhinjska so - zastavni i neizostavni dio naseg tijela ali i zivota.
Ne samo da poboljšava ukus hrane ona je jako bitna za funkcionisanje naASEG ORGANIZMA.
pOSTOJI NEKOLIKO RAZLICITIH UPOTREBA SOLI U ZDRAVSTVENE SVRHE.

Opekotine u ustima: Prilikom konzumacije vrelog jela oprzili ste jezik ili nesto drugo u ustima dovoljno je da pomijesate kasicicu soli i 2 dcl mlijeka i na deset minuta ispirajte usta.

Bolne desni: Napravite mjesavinu decilitra mlake vode i kasicicu soli pa ispirajte na desetak minuta. Ukoliko imate afte so ce izvrsiti dezinfekciju rane.

Bool u grlu: Sigurno ste primijetili da u Indijskim serijama ispiraju usta slanom vodom. To cete napraviti tako sto cete otopiti kasicicu soli u 2,5 dcl vode i grgotati u grlu.
Zubobolja: Napravite mjesavinu manje kasike soli , dvije kasike jabukovog sirceta i decilitra mlake vode i time ispirajte usta da biste umanjili bol do odlaska zubaru.

Alergije i upale sinusa: Prokuhajte 2 - 3 dcl vode pa istu posolite tek toliko da je slana. Skinite sa vatre i sacekajte da se ohladi. Ohladjenu tekucimnu naspite u bocicu od kapi i dva puta dnevno kapajte u nos.
Poslije upšotrebe malo sacekajte i nos ispusite,
Ubodi insekata: Ujela vas je pcela ili neki drzgi insekt da biste umanjili pecenje i bol dovoljno je da napravite gustu snjesu vode i soli i na nesete na bolno mjesto. Dok se so osusi u to je i njeno djelovanje na umirenju infekcije gotovo.
Za bolne i natecene noge: U lavor naspite dovoljno mlake vode da mozete potopiti noge dodajte 4 kasike soli i neko od etericnih ulja ( lavanda )  i stavite noge u to oko pola sata.
Bolni zglobovi i natecene noge ce se umanjiti.

0 komentari:

Objavi komentar