Kao dodatak mnogim slozenim jelima se dodaje pire krompir .
O kombinacijama necemo govoriti nego kako napraviti savrsen pire.
Evo u cemu se najcesce grijesi kod pravljenja pirea:
- Krompir niste izrezali na jedake dijelove pa se ne kuha ravnomjerno pa su neki tvrdi. Znaci prije kuhanja morate krompir izrezati na iste komade kako bi se ravnomjerno skuhao
- Da bi vam krompir bio dobro kuhan morate provjeravati ubadanjem viljuske u jnjega. On nesmije biti ni prekuhan ni nekuhan.
- Kad pravite pire nemojte koristiti miksere i slicna pomagala nego samo gnjecilicu kako bi ostaodobar.
- Previse ste mijesali krpmpir. Nemojte kada ste postigli pravu vfijednost krompira i dodali mlijeko, maslac, so njezno treba umujesati te sastojke.
- Svi sastojci koje jos ubacujete trebaju biti sobne temperature jer ce se tako bolje sjediniti.
- Nemojte dodavati previse mliojeka
- Niste stavili dovoljno maslaca, Najbolji omjer je 2 : 1 i to:
- 1 kg krompira
- 250 grama maslaca
- 250 grama mlijeka
- malo soli
Jko bitno je dovoljno posoliti kako pire nebi ispao bezukusan.
0 komentari:
Objavi komentar