Riješen uzrok smanjene seksualne želje i erektivne disfunkcije

Upset young man

Čak i manje smanjenje tjelesne težine dokazano povećava libido kod pretilih muškaraca

Pretilost uzrok mnogih oboljenja, ali i seksualne disfunkcije

Pretilost je epidemija modernoga doba koja uzrokuje ne samo bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja, već može negativno utjecati i na vaš seksualni život. Prekomjerna tjelesna težina predstavlja veliki izazov za uravnoteženo fizičko i psihičko zdravlje te je uzrok mnogih bolesti kod muškaraca i žena, a spolni aspekt svakako nije iznimka.

Studije pokazuju da previsok indeks tjelesne mase (BMI) može značajno utjecati na smanjenje libida kod muškaraca i žena. Prekomjerna tjelesna težina utječe na hormonalnu neravnotežu i pokreće lančanu reakciju u tijelu koja rezultira smanjenjem želje za seksom i seksualnom disfunkcijom.

Kako debljina utječe na seksualnu želju kod muškaraca i žena?

Istraživanja su pokazala da se pretile osobe suočavaju sa seksualnim poteškoćama čak 25 puta češće nego osobe koje imaju normalan indeks tjelesne mase. Ove poteškoće razvrstavaju se u četiri skupine:

• gubitak interesa za seks;

• nedostatak seksualne želje;

• poteškoće tijekom spolnog odnosa;

• općenito smanjen broj seksualnih kontakata.

Prema navedenoj studiji, samo se 5% osoba s normalnim indeksom tjelesne mase suočava s navedenim seksualnim poteškoćama.

Zdravstveni problemi poput povišene razine kolesterola i triglicerida te dijabetesa i inzulinske rezistencije, kod muškaraca mogu utjecati i na pojavu impotencije. Oba ova stanja kao posljedicu imaju lošu cirkulaciju u sitnim arterijama penisa, što može uzrokovati impotenciju i disfunkciju erekcije. Ujedno visoka razina kolesterola povezana s pretilosti, može dovesti do nakupljanja plaka u krvnim žilama koje opskrbljuju zdjeličnu regiju te tako usporavaju protok krvi u genitalije što smanjuje seksualno uzbuđenje.Žene: negativna percepcija o vlastitome tijelu

Pretilost, posebice kod žena, negativno se odražava na percepciju o vlastitome tijelu i samopouzdanje, a time i smanjenje učestalosti seksualnih odnosa te potpunog zadovoljstva i seksualnog užitka. U odnosu na fiziološke promjene uzrokovane prekomjernom težinom, negativna percepcija o vlastitome tijelu, a time i nesigurnost povezana s pretilošću, može djelovati mnogo destruktivnije na zdrav seksualni život pojedinca.

“Ako ste nesigurni i usredotočite se samo na to kako vaše tijelo izgleda ili kako ga vaš partner vidi i doživljava tijekom seksa, nećete biti raspoloženi”, ističe Cindy Meston, dr.sc., direktorica laboratorija za seksualnu psihofiziologiju na Sveučilištu Texas u Austinu. Njeno istraživanje pokazalo da je kod žena seksualni nagon usko povezan s pozitivnom percepcijom o svome tijelu – posebice dijelovima poput trbuha i bedara, a indeks tjelesne mase (BMI) tu ne igra veliku ulogu.

Medicinska istraživanja ukazuju na to da čak i manji gubitak kilograma kod pretilih muškaraca može povratiti libido

Istraživanje provedeno na australskom sveučilištu Adelaide, čiji su rezultati objavljeni u „The Journal of Sexual Medicine“ (reviji o seksualnom zdravlju) pokazalo je da čak i manji gubitak kilograma od oko 5% ukupne tjelesne mase u pretilih muškaraca može dovesti do poboljšanja kod problema erektilne disfunkcije i povećanja seksualne želje u roku od osam tjedana.

0 komentari:

Objavi komentar