Da li razgovor sa "samim sobom" utiče na naš život?

Da li razgovor sa "samim sobom" utiče na naš život?

Ponekad možemo da vidimo ljude koji u tramvaju, radnji ili hodajući gradom razgovaraju sami sa sobom. Iako nam to može djelovati čudno i možda smiješno, moramo da priznamo da i sami sebe uhvatimo kako razgovaramo sa sobom dok brišemo prašinu ili peremo sudove u privatnosti svoga doma.
U najmanju ruku, redovno sa sobom razgovaramo u sopstvenim mislima. Live Science navodi da takav razgovor ne samo da nije čudan, nego može i pospešiti razvoj mozga. U nastavku ćemo navesti pet načina kako razgovaranje sa sobom utiče na nas.

Organizacija misli

Kad smo u gužvi zbog previše obveza često imamo problem s organizacijom, a ponekad nam je teško i da se izrazimo jer smo dekoncentrisani zbog previše misli koje nam „lete" kroz glavu velikom brzinom. Kako bismo pomogli sebi u takvoj situaciji bilo bi dobro da naglas izdvojimo obveze koje su nam važne. To će nam pomoći prvenstveno da se saberemo i smirimo kako bismo mogli lakše da se organizujemo i budemo sigurniji i funkcionalniji tokom dana.

Poboljšanje pamćenja

Koliko puta ste morali da obavite nešto kada dođete kući, ali kad stignete kući zaboravite šta je to nešto? Moramo priznati da nam se svima to dogodilo ali da bi se taj broj smanjio, bilo bi dobro da pre nego što dođemo kući sami sebi na glas kažemo šta to moramo da obavimo. Ovo je i vrlo efikasan način učenja. Kada ne možete da zapamtite određeni pojam, najlakši način da ga zapamtite je da ga izgovorite nekoliko puta naglas razmišljajući o pojmu i kontekstu na koji se odnosi.

Djelotvornost mozga

Mnoga naučna istraživanja pokazala su da će nam razgovor sa samim sobom pomoći da razmišljamo brže i jasnije. Na primer, kad imamo neki logički problem, ako taj problem i naša razmišljanja kažemo naglas, to će nam pomoći da budemo usredsređeniji i jasnije razmišljamo i da jednostavnije i brže donesemo ispravan zaključak.

Razumijevanje samoga sebe

Zbog stresnih okolnosti ponekad ne možemo da složimo svoje misli i tada bismo mogli da se osjećamo frustrirano. Kad se nađete u takvoj situaciji, pokušajte da je sagledate razmišljajući naglas. To će ti pomoći da svoja razmišljanja sagledate iz drugog ugla, upoznate sebe u nekom drugom svjetlu i odlučnije riješite situaciju u kojoj se nalazite.

Postizanje ciljeva

Svi mi imamo kratkoročne i dugoročne ciljeve. Pokazalo se da ako naglas izgovaramo svoje ciljeve i plan kako da ih postignemo, to će nam pomoći da postanemo usredsređeniji na njihovo ostvarenje. Tako ćemo biti odlučniji i sigurniji na svom putu za ostvarenje cilja.

0 komentari:

Objavi komentar