Po ko zna koji mput pecete odredjeni kolac i desilo vam se da ne uspije. Da li ste se zapitali sta niste dobro uradili.
Kod kolaca uvijek koristite prasak za pecivo umjesto sode.
Iako je napravljen od sode ima drugaciju teksturu i sasvim drugacije reaguje na pojedine sastojke od sode bikarbone.
Suhe sastojke koji se stavljaju u kolac prosijavajte
Prosijavanje je bitno radi odstranjivanja necistoca i grudvica iz suhih materija koje kasnije u kolacu prave probleme.
Vrata pecnice se ne otvaraju dok se kolac pece
Posto se otvaranjem vrata na rerni gubi toplota a to direktno utice na toplotu koja je potrebna kolacu da se ispece u sredini.
Tijesto nikad nemijte predugo mijesati
Neki od sastojaka kolaca podnose i jako mijesanje dok vecina trazi rucno mekse mijesanje kako bi se izbjegle rupice od zraka koje kasnije prave probleme.
Obavezno kalup sa tijestom malo protresite
Da biste itjerali sve mjehurice kpoji msu eventualno ostali u smjesi morate malo protresti kalup kada ste u njega stavili smjesu.
Polako sa mijesanjem sastojaka
Ako naglo mijesate bjelanjca u tijesto ona postaju vodenasta.
Zato bjelanjca uvijek treba polako mijesati.
Zumanjca i secer mijesajte
Ta dva sastojka kolaca traze da se izmijesaju , umijesaju sa drugim sastojcima i ne drze dugo posto secer postane ljepljiv i stvaraju se grudvice koje je kasnije tesko razbiti.
0 komentari:
Objavi komentar