Otkrijte kako odabrati prave patike za vas

Otkrijte kako odabrati prave patike za vas

Hiljade puta ste bili u nedoumici kako odabrati pravu patiku za vaše noge. Neki se drže savijeta sa strane neki opet iskustva. Pogledajte šta kažu stručnjaci.
Kupovinu patika započnite promatranjem starih; gdje su najviše izlizane te jesu li vam odgovarale po tipu, veličini ili modelu, kaže dr. sc Hrvoje Klobučar, ortoped specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion iz Zagreba,
Kupovinu je najbolje obaviti u poslijepodnevnim satima ili navečer, kada su noge i stopala zadebljaniji.

- Patike isprobajte - prošetajte ili protrčkarajte po prodavnici kako biste dobili bolji uvid u odnos vašeg stopala i obuće. Pri odabiru veličine pripazite da kažiprst uvijek može stati iza pete kada stopalo u patici maksimalno pomaknete naprijed - napominje ortoped. Sportsku obuću najbolje ćete isprobati ako navučete čarape u kojima vježbate. Ako nosite ortpedske uloške, ponesite ih sa sobom i stavite u patiku pri isprobavanju.
- Stopalima s visokim ristom pogodovaće patike s omekšanim srednjim dijelom i jastučićem u podlozi, a stopala s bolnim prednjim svodom (metatarzalgija) bit će zahvalna patika s jastučićem smještenim ispod prstiju - savjetuje ortoped.
Muče li vas bolovi u petama idealan izbor su patike s mekšim jastučićem pod petom ili oko stražnjeg dijela pete. Spušteni svodovi uzrokuju trošenje patika na unutrašnjoj strani, pa takva stopala najčešće trebaju posebno učvršćene patike u području pete i unutarnjeg svoda.
Idealne patike za hodanje su one s blago zaobljenim potplatom u području pete koji olakšava iskorak, s omekšanjem pod petom te čvršćim i manje fleksibilnim prednjim dijelom, u odnosu prema trkačim patikama. Obuća za trčanje može imati normalnu i povišenu petu. Ako je peta niža, pri dodiru podloge više sudjeluje prednji dio stopala, što nalikuje na bosonogo trčanje.
- Igrači tenisa imaju velika naprezanja pri bočnom kretanju pa trebaju birati stabilniji i rigidniji potplat. Košarkašima, takođe više odgovaraju patike s manje fleksibilnim potplatama, što je mnogo važnije od povišenja oko gležnjeva za koje se smatra da smanjuju rizik uganuća, a to ne mora uvijek biti točno - napominje ortoped Klobučar.
Aktivni vježbači trebaju mijenjati patike nakon pretrčanih 500 - 800 kilometara ili 300 sati aerobnog treninga. Smatra se da se nakon ovoliko treniranja patike istroše.
- Ne držite se slijepo svog broja jer stopala rastu tokom života, a i različiti modeli imaju i različite veličine - kaže dr. sc. Klobučar iz bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion.
Patike za sport
Trčite li po tvrdoj podlozi kao što je asfalt, uložak patika trebao bi biti mekši, tj. imati zračne jastuke - objašnjava ortoped. Što je teren tvrđi, to bi peta patika trebala biti viša i elastičnija, smatra stručnjak. Najbolje bi bilo imati više patika, ovisno o terenu na kojem trčite. Stopalo tokom trčanja podlogu prvo dodiruje spoljnom stranom pete pa se težina prenosi prema palcu. To se naziva pronacija, a ako je taj kontakt premali ili prevelik, to se može korigovati pravilnim izborom patika.
- Oni koji nemaju normalno stopalo trebali bi napraviti individualni uložak i njime kupovati patike kako bi im savršeno odgovarale - savjetuje Klobučar.
Patike, baš kao i cipele, najbolje je kupovati predveče kad je noga već malo otekla od svakodnevnih obveza.
- Najvažnije je da vam je patika udobna i da je formirana prema vašem stopalu, a ne prema marki i količini novca koji imate - govori ortoped te dodaje da je kupovina dobre patike jako teška jer ih u trgovini probate samo jedanput i napravite tek nekoliko koraka na osnovu kojih biste trebali ocijeniti je li za vas. Zato je mudro obratiti pažnju na ojačanja ili omekšanja na osnovu otiska stopala.
- Kod patike je bitan i pol jer žene drukčije trče od muškaraca. Zbog većih bokova i kukova imaju i veću pronaciju - objašnjava.
Zbog toga ženske patike imaju fleksibilniji potplat i užu petu.
- Ako svaki dan trčite nekoliko kilometara, patike biste trebali baciti nakon četiri mjeseca jer je u izgaženim patikama stopalo nestabilno i možete se povrijediti - zaključuje.
Za visok rist
Ako imate visok rist ne trebaju vam dodaci za stabilnost na sredini stopala nego na spoljašnjem dijelu i omekšanje na peti te ulošci za dodatno ublažavanje koji su mekši od osnovnog dijela potplata.

0 komentari:

Objavi komentar