Nepogrešivi tradicionalni bakini salenjaci!

screenshot/YouTube

Bakini su kolači uvijek najbolji - složit će se mnogi. Kada više nismo uz svoje bake, njihovih se recepata uvijek dobro sjetiti, ali i oživjeti ih. Pa prisjetimo se salenjaka!
Sastojci:
800 g oštrog brašna
prstohvat soli
1,5 kvasac (60 g)
200 g kiselog vrhnja
1 jaje
2 žumanjka
2 dl toplog mlijeka
oko 400 g svinjskog sala
pekmez od šljiva
Priprema:
U malo toploga mlijeka rastopite kvasac uz žličicu meda i malo brašna. Ostavite smjesu da se digne.
Brašno prosijte, dodajte sol, dignuti kvasac i promiješajte pa dodajte kiselo vrhnje, jaje i žumanjke te od svega zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte još malo toploga mlijeka. Pazite da tijesto bude srednje meko. Tijesto se treba dizati do dvostruko veće razine od početne.
Nakon što se diglo, tijesto razvaljajte na debljinu otprilike jednoga prsta. Salo usitnite na trakice i poredajte ih kako bi prekrile cijelo tijesto. Tijesto preklopite na pola kako bi se salo upilo u tijesto. Ostavite da se opet digne pa još jednom premijesite i ostavite na sobnoj temperaturi još malo. Razvaljajte potom na debljinu jednog prsta pa režite kvadratiće željene veličine. Na njih potom stavljajte po pola žličice pekmeza od šljiva i zatvorite da ne iscuri. Premažite jednim razmućenim jajetom i pecite 15 minuta na 190 °C. Na kraju ih po želji posipajte šećerom u prahu.

0 komentari:

Objavi komentar