Depresija nedjeljne večeri: Kako je pobijediti?Svima nam se dogodilo da se u nedjelju probudimo naspavani, međutim tokom dana se stanje počne drastično mijenjati. Prvo što nas pogodi jeste sve što smo planirali uraditi za vikend, a nismo, a onda počne tjeskoba zbog nadolazećeg ponedjeljka.
Niste jedini. Istraživanja su pokazala da čak 80 % ljudi pati od depresije nedjeljne večeri, te da to nema nikakve veze da li ste u sretnoj vezi ili braku, imate posao koji volite ili ste nezaposleni. Problem leži u krivom očekivanju.
</div> <div id='passback-wbabb65cebb'></div>
Uposlite se…
A da bude stvar još gora, vrlo vjerojatno ništa ne radite. “Tjeskoba i potištenost su najčešći kada osoba nije uposlena” upozorava profesor psihologije Steven Meyers. Kad ćete u ponedjeljak ujutro raditi svoj posao, vrlo vjerojatno će vam se sva potištenost činiti besmislenom.
No to što je depresija nedjeljne večeri uobičajena ne znači i da je neizbježna.
Prvi korak je da se uposlite. Najjednostavniji način je da se suočite s onime što vas čini tjeskobnim. Ako mislite da će vas dočekati hrpa mailova, počnite odgovarati na njih, napravite popis obveza…
Ne želite potrošiti veče na posao? Onda se nađite sa prijateljima, izađite na spoj ili ugovorite neku kafu za nadolazeću sedmicu... Bilo šta čemu ćete se radovati.

0 komentari:

Objavi komentar